Dadchelors Party

Koffie|Thee Mok - Opa Loading

Dadchelors party

Een dadchelor party is een feest van vrienden onder elkaar om te vieren dat over ongeveer vier tot zes weken de man voor wie het feest georganiseerd wordt, voor het eerst vader wordt. In 2010 kwam de baby shower in Amerika opkomst. Dit is een feest van vrouwen onder elkaar waarbij gevierd wordt dat de vrouw voor het eerst moeder gaat worden. Het is echt een “woman only” feest en het duurde niet lang of er ontstond ook een trend van de dadchelors party. De dadchelors party wordt ook wel dadymoon, dadelor party of man-shower party genoemd maar uiteindelijk gaat het allemaal om het vieren van de baby die op komst is en het vaderschap dat erbij hoort. Maar de aanleiding is ook het naderende einde van het kinderloze leven en het nog één keer in alle hevigheid genieten van de vrijheid die daarbij hoort. Een dadchelor party is niet aan een vaste vorm gebonden. Iedere groep vrienden kan dit doen op de manier zoals ze zelf denken dat ze er een onvergetelijke avond of weekend van maken. De vaste ingrediënten zijn dat een groep vrienden erop uitgaat, de aankomende vader niets hoeft te betalen, en er veel gedronken en gefeest wordt en er luiers als kado gegeven worden. Drinken, sporten, bijzondere activiteiten en nog meer drinken zijn gemiddeld zo de bestanddelen.

Waarom een dadchelors party?

De baby shower is een vrij recente ontwikkeling waarbij de zwangere vrouw die voor het eerst moeder wordt nog één keer met haar beste vriendinnen viert dat ze het kinderloze bestaan gaat inruilen voor het moederschap. De dadchelors party is hier een reactie op. Waar de babyshower toch vooral in het teken staat van het geven van cadeaus en het eten van baby shower cake en drinken van koffie en thee en een redelijk braaf karakter heeft staat bij een dadchelor party het nog één keer uit de ban springen centraal met veel drank, kroegbezoek en ongebruikelijke activiteiten. De party symboliseert het einde van het vrije leven waar kroegbezoek, blijven hangen in de sportkantine en party bezoek vaste onderdelen van waren, naar een leven waarin de aandacht en de tijd naar de invulling van het vaderschap zal gaan. Het is een soort bachelor party maar dan net even anders. Het is zeker de markering van het einde van een tijdperk en het begin van een nieuw tijdpark.

Hoe werkt de dadchelors party?

Dadchelors parties komen in allerlei vormen voor maar een centraal thema is toch wel om, voordat het vaderschap begint, nog één keer een extravagante avond of een extravagant weekend mee te maken. De regel is om de dadchelors party vier tot 6 weken voor de uitgerekende datum te houden. Het is heel ongelukkig als een aankomende vader aan het eind van een wilde avond gebeld wordt met de melding dat de bevalling begonnen is. De dadchelors party wordt georganiseerd door één van de beste vrienden van de aankomende vader en het is zijn verantwoordelijkheid om de aankomende vader nog één keer een onvergetelijke happening te bezorgen. Het mannelijke en het stoere staan centraal en het is zeker niet zo dat diepgaande gesprekken met vrienden die al vader zijn over wat de aankomende vader van het ouderschap mag verwachten centraal staan. Eigenlijk is het helemaal niet de bedoeling dat daar over gesproken wordt en lijkt erop dat de dadchelors party meer bedoeld is om de aankomende vader nog één keer letterlijk te laten vergeten dat hij binnenkort de verantwoordelijkheid heeft over een nieuwe wereldburger en dat dit zijn leven vanaf dag één heel anders zal laten zijn. Bij dadchelors party’s is het wel gebruikelijk om luiers als cadeau mee te nemen zodat, na de geboorte, er een ruime hoeveelheid voorradig is.

Wat kun je zoal doen met een dadchelor party?

Het idee is een avond te organiseren die nooit meer vergeten wordt en waar de vader in spé zich ook aan van alles en nog wat te buiten kan gaan. Met alleen biertjes drinken aan de stamtafel van het vaste café gaat dit niet lukken dus het is aan de vriend die het organiseert om echt wat bijzonders te verzinnen. Een dagje zeevissen, gevolgd door een barbecue op het strand en daarna een lange avond stappen langs kroegen en clubs kan een heel geslaagde avond opleveren. Het is maar een voorbeeld maar zo zijn er heel veel voorbeelden te verzinnen. Met het hele gezelschap kamperen en de nacht doorbrengen rondom het kampvuur met drank, eten, muziek en vooral veel sterke verhalen kan natuurlijk ook. Een eindeloze avond stappen in één van de betere uitgaanssteden die we hebben in Nederland met uiteindelijk een korte overnachting in een hotel is een mooie invulling maar een lang weekend in een voor de gelegenheid passende aangekleed en versierd vakantiehuisje staat ook borg voor een prachtig feest. Avontuur en nog één keer gek doen is op heel veel verschillende manieren vorm te geven. De bedoeling is natuurlijk dat iedereen weer gezond en wel thuiskomt dus het is verstandig om het risicoprofiel van de activiteiten een beetje in de gaten te houden. De man voor wie het georganiseerd wordt is immers bijna vader en vanaf het moment van de geboorte moet de vader er wel weer in topconditie zijn.

Wat heb je zoal nodig voor een dadchelors party?

Het begint natuurlijk met een leuke groep oude en nieuwe vrienden waarvan er minstens één de organisatie van de dadchelors party op zich wil nemen. Verder is het zaak dat, als de planning is de stad in te gaan, je voldoende geld beschikbaar hebt om het bacchanaal en de veilige thuisreis naar huis of naar het hotel te bekostigen. Om te zorgen dat het echt een bijzondere avond wordt kan de vader in spé en de andere feestgangers zich uitdossen zodat voor iedereen herkenbaar is dat ze wat te vieren hebben. Vaak levert dit de leukste gesprekken en uiteindelijk de mooiste herinneringen op. T-shirts met passende opdruk of kleding waarmee de hele groep ook echt als groep die voor een aanstaande vader nog één keer iets moois organiseert voordat hij vader wordt, herkenbaar is is ook echt een aanrader.

De waardering van geboortelekkers.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.3/10 gebaseerd op 7 reviews.